Page 99 - Kontrollorhandboka
P. 99

Kapittel 5. Krav til innhold, omfang og metode i oppfrisknings- opplæringen
§ 27. Oppfriskningsopplæring
For å opprettholde kompetansen som kontrollør må den enkelte gjennomføre oppfriskningsopplæring senest hvert femte år etter gjennomført og godkjent grunnopplæring eller oppfriskningsopplæring.
Oppfriskningsopplæringen skal oppdatere, utdype og repetere kunnskap som er vesentlig for kontrollørens arbeid, med særlig vekt på kontrollinstruksen og endringer i teknologi og aktuelt regelverk.
Oppfriskningsopplæringen legger opp til modulbaserte opplæringsløp bestående av a) modul A og B for opplæring i kategori A Lette, jf. § 5 annet ledd
b)modul AT og BT for opplæring i kategori B Tunge, jf. § 5 annet ledd
c) modul A Traktor og B Traktor for opplæring i kategori C Traktor, jf. § 5 annet ledd.
Oppfriskningsopplæringen består av 14 timer i kategori A Lette, 14 timer i kategori B Tunge og 14 timer i kategori C Traktor ved ordinær undervisning.
§ 28. Hovedmål for oppfriskningsopplæringen
Etter gjennomført oppfriskningsopplæring i periodisk kontroll av kjøretøy skal eleven ha fått oppfrisket og oppdatert sine kunnskaper og ferdigheter til å utføre periodisk kontroll av kjøretøy.
§ 29. Mål og timeantall for modul A/modul AT/modul A Traktor – oppfriskning med særlig vekt på kontrollinstruksen
Etter gjennomført modul A/modul AT/modul A Traktor skal eleven ha gjennomgått og fått oppdatert kunnskap om gjeldende kontrollinstruks.
Modul A/modul AT/modul A Traktor består hver av 7 timer oppfriskningsopplæring.
§ 30. Mål og timeantall for modul B/modul BT/modul B Traktor – endringer i teknologi og regelverk
Etter gjennomført modul B/modul BT/modul B Traktor skal eleven ha fått oppdatering på relevante endringer i kjøretøyteknologi samt endringer i regelverk av betydning for kontrollfunksjonen.
Modul B/modul BT/modul B Traktor består hver av 7 timer oppfriskningsopplæring.
Kapittel 6. Tilsyn og reaksjoner
§ 31. Tilsyn med opplæringsvirksomhet
Statens vegvesen skal føre tilsyn med virksomheter som utfører godkjenningspliktig grunnopplæring og oppfriskningsopplæring i henhold til forskriften.
Opplæringsvirksomhetene plikter å gi Statens vegvesen adgang til virksomhetens lokaler, og bistå slik det ellers er nødvendig for å gjennomføre tilsyn, herunder fremvise og utlevere til kontroll dokumenter som angår opplæringen og virksomheten forøvrig. Statens vegvesen kan når som helst overvære undervisningen.
Statens vegvesen kan som en del av tilsynet undersøke om opplæringsvirksomheten oppfyller
a) administrative, faglige og pedagogiske krav som følger av forskriften eller vedtak gitt med hjemmel i forskriften
b) krav til opplæringens omfang, innhold og metode som følger av forskriften eller vedtak gitt med hjemmel i forskriften
c) krav til evaluering av elevens måloppnåelse.
• Endret ved forskrift 19 des 2019 nr. 2054 (i kraft 1 jan 2020).
§ 32. Krav til tilsynspersonellet
Vegdirektoratet fastsetter krav til kompetanse og opplæring for personer som fører tilsyn etter denne forskriften.
§ 33. Reaksjoner mot opplæringsvirksomhet
Som ledd i tilsynet kan Statens vegvesen gi opplæringsvirksomheten pålegg for å sikre at arbeidet utføres i samsvar med denne forskriften, og om nødvendig gi pålegg om stansing av opplæringsvirksomheten til avvik er rettet eller til vedtak om tilbakekalling er avgjort.
Dersom retting ikke er foretatt innen gitt frist, kan Statens vegvesen fastsette en tvangsmulkt. Tvangsmulkten kan fastsettes som et engangsbeløp eller som en mulkt som løper fra det tidspunktet en gitt frist for retting er overskredet og til retting er foretatt. Endelig vedtak om betaling av tvangsmulkt er tvangsgrunnlag for utlegg, jf. tvangsfullbyrdelsesloven § 7-2. Tvangsmulkt inndrives av Statens vegvesen.
For mindre vesentlige forhold kan det gis advarsel.
Statens vegvesen kan midlertidig eller permanent tilbakekalle en opplæringsvirksomhet sin godkjenning dersom det avdekkes vesentlige eller gjentatte avvik fra administrative, faglige og pedagogiske krav, krav til opplæringens innhold, omfang og metode samt krav til evaluering av elevens måloppnåelse.
KONTROLLOPPLÆRINGSFORSKRIFTEN
99

































































   97   98   99   100   101