Vedlegg I
Virkeområde
Dette direktiv får anvendelse på bilbelter og sikringsutstyr beregnet på montering i kjøretøyer som er i samsvar med definisjonen i artikkel 9, og som skal brukes enkeltvis, det vil si brukt som individuelt utstyr av voksne sittende i foroverrettede seter.
Artikkel 9: Medlemsstatene kan med begrunnelse i bilbelter eller sikringsutstyr ikke nekte eller forby at et kjøretøy selges, registreres, tas i bruk eller fortsatt brukes, når utstyret er påført EØF-typegodkjenningsmerke og er montert i samsvar med kravene i vedlegg I nr. 3
Definisjoner: se direktiv
EØF typegodkjenning av deler: se direktiv
Krav til montering
3.1 Utstyr i kjøretøyet
Alle kjøretøyer som omfattes av artikkel 9 skal være utstyrt med bilbelter eller sikringsutstyr der beltene er av følgende type (som imidlertid ikke kan brukes med verken strammere uten låsing [nr. 1.8.1: strammer uten låsing (type 1): en strammer der selen med liten kraft utenfra trekkes ut i full lengde, og som ikke gir mulighet for justering av den uttrukne selen ] eller strammere med manuell opplåsing [nr. 1.8.2: strammer med manuell opplåsing (type 2): en strammer som brukeren må låse opp manuelt ved hjelp av en innretning for å kunne trekke ut den ønskede selelengde, og som låses automatisk når innretningen ikke lenger betjenes])
3.1.1. til ytre sitteplasser foran: trepunktsbelter utstyrt med strammer med dobbeltvirkende nødlåsing (nr. 1.8.4); for passasjersetet er likevel strammere med automatisk låsing (nr. 1.8.3: strammer med automatisk låsing (type 3): en strammer med mulighet for å trekke selen ut til ønsket lengde, og som automatisk tilpasser selen til brukeren når spennen lukkes. Selen kan trekkes lenger ut bare ved bevisst medvirkning av brukeren) tillatt;
3.1.2. til midtre sitteplasser foran: trepunktsbelter, enten de er utstyrt med strammere eller ikke;
3.1.2.1. imidlertid skal hoftebelter, enten de er utstyrt med strammere eller ikke, anses tilfredsstillende til midtre sitteplasser foran dersom frontvinduet er utenfor referansesonen definert i vedlegg II til direktiv 74/60 alt. hoftebelte/EØF; når det gjelder bilbeltene, skal frontvinduet anses som en del av referansesonen når det kan komme i statisk kontakt med prøvingsutstyret ved metoden beskrevet i vedlegg II til direktiv 74/60/EØF;
3.1.2.2. uten hensyn til nr. 3.1.2 og 3.1.2.1 kan hver midtre sitteplass foran fram til 1. januar 1979 være utstyrt bare med hoftebelte med eller uten strammere;
3.1.3. til baksetene: hoftebelter eller trepunktsbelter, enten de er utstyrt med strammere eller ikke;
3.1.4. på trepunktsbelter utstyrt med strammere skal minst en strammer virke på diagonalselen.
3.2. Allmenne krav
3.2.1. Bilbelter og sikringsutstyr skal festes til fester som oppfyller kravene i direktiv 76/115/EØF.
3.2.2. Bilbeltene og sikringsutstyret skal monteres slik at de ved riktig bruk virker godt og reduserer risikoen for fysisk skade i tilfelle ulykke. Særlig skal de monteres slik at:
3.2.2.1. selene til belter eller sikringsutstyr ikke kan danne en farlig struktur,
3.2.2.2. risikoen for at beltet skal gli fra skulderen til brukeren, reduseres til et minimum når det brukes riktig,
3.2.2.3. risikoen for at beltet forringes ved kontakt med stive og utstikkende deler i kjøretøyet eller setekonstruksjonen, reduseres til et minimum.
3.3. Særskilte krav til stive deler i bilbelter eller sikringsutstyr
3.3.1. Stive deler som spenner, justeringsinnretninger, monteringsdeler osv. skal i tilfelle ulykke ikke øke risikoen for fysisk skade på brukeren eller andre som sitter i kjøretøyet.
3.3.2. Spennens åpningsinnretning skal være lett synlig og lett tilgjengelig for brukeren, og skal ikke kunne åpnes utilsiktet eller ved et uhell. Spennen skal være slik plassert at den er lett tilgjengelig for en redningsmann som må løsne brukerens belte i en nødsituasjon.
Spennen skal monteres slik at den både ubelastet og under vekten av brukeren kan løses ut av brukeren med en eneste enkel bevegelse i en retning med den ene eller den annen hånd. Med hensyn til bilbelter og sikringsutstyr for ytre sitteplasser foran, skal spennen også kunne låses på denne måten.
Dersom spennen kommer i kontakt med brukeren, skal det kontrolleres at kontaktflatens bredde ikke er mindre enn 46 mm.
3.3.3. Når beltet er i bruk, skal det enten justeres automatisk etter brukeren eller være slik konstruert at den manuelle justeringsinnretningen er lett tilgjengelig for brukeren i sittende stilling og lett å bruke. Det skal også kunne strammes med en hånd så det passer til brukerens legemsbygning og setets stilling i kjøretøyet.
3.3.4. Bilbelter og sikringsutstyr med strammere skal monteres slik at strammerne kan virke riktig og rulle opp selen uten vanskelighet.
Merking
VEDLEGG III – EØF-TYPEGODKJENNINGSMERKE FOR DELER
ALLMENT
Alle bilbelter eller alt sikringsutstyr som er i samsvar med en type som er godkjent etter dette direktiv, skal være påført et EØF-typegodkjenningsmerke.
EØF-typegodkjenningsmerket skal bestå av:
et rektangel som omskriver bokstaven e og identifikasjonsnummeret eller nasjonalitetsbokstaven(e) til medlemsstaten som har gitt EØF-typegodkjenningen:
1 for Forbundsrepublikken Tyskland,
2 for Frankrike,
3 for Italia,
4 for Nederland,
6 for Belgia,
11 for Det forente kongerike,
13 for Luxembourg,
18 for Danmark,
IRL for Irland;
EØF-typegodkjenningsnummeret, plassert under rektanglet; følgende tilleggsymbol(er), plassert over rektanglet:
bokstaven «A» for trepunktsbelter, bokstaven «B» for hoftebelter og bokstaven «S» for spesialbelter.
Symbolene nevnt i nr. 1.1.3.1 skal suppleres med følgende merker:
bokstaven e for belter utstyrt med en energiabsorberende innretning, bokstaven r for bilbelter utstyrt med en strammer, fulgt av typenummeret for strammeren som brukes, i samsvar med nr. 1.8 i vedlegg I, og bokstaven m dersom strammeren er en strammer med dobbeltvirkende nødlåsing.
Når bilbeltet er en del av et sikringsutstyr, skal bokstaven «Z» stå foran symbolene nevnt i nr. 1.1.3.1.
Merkene nevnt i nr. 1.1 skal påføres slik at de er lett leselige og ikke kan slettes, og skal være i form av en merkelapp eller direkte merking. Merkelappen eller merkingen skal tåle slitasje.
2. SKISSER AV EØF-TYPEGODKJENNINGSMERKER FOR DELER
2.1
Den sele, som er forsynet med ovenstående typegodkendelsesmærke, er en trepunktssele (A) med en energiafledende anordning (e og type- godkendt i Nederlandene (e 4) med typegodkendelsesnummer 2439
2.2.
Den sele, som er forsynet med ovenstående typegodkendelsesmærke, er en hoftesele (B) forsynet med dobbeltvirkende strammer af 4-typen og typegodkendt i Nederlandene (e 4) med typegodkendelsesnummer
2439.
2.3
Den sele, som er forsynet med ovenstående typegodkendelsesmærke, er en speciel type sikkerhedssele (S) forsynet med en energiafledende anordning (e), som indgår i en fastholdelsesanordning (Z) og typegodkendt i Nederlandene (e 4) med typegodkendelsesnummer 2439.
2.4
Den sele, som er forsynet med ovenstående typegodkendelsesmærke er en tre punktssele (»A«) med dobbeltvirkende strammer (»m«) af 4N-typen (»r4N«) og typegodkendt i Nederlandene (»e 4«) med typegodkendelsesnummer 2439. En sådan sele må ikke monteres i et køretøj af kategori M
Bemærkning:
Typegodkendelsesnummeret og symbolerne skal anbringes i nærheden af rektanglet, over eller under bogstavet »e« eller til højre eller venstre for dette. Tallene i typegodkendelsesnummeret anbringes på samme side af »e« og vender samme vej. Det eller de øvrige symboler anbringes modsat nummeret. Romertal for typegodkendelsesnumre bør undgås for at udelukke forveksling med de øvrige symboler.