Original: ECE 58
ECE 58, bakre verneinnretning,
Revisjon 2, omfatter all gjeldende tekst frem til: Endringsserie 02 — Trådt i kraft: 11. juli 2008
Endringsserie 2 er gjeldende (58.02) bestemmelser i Norge fra 16.11.2016, se vedlegg 1, kravområde 3B i Bilforskriften. Endringsserie 03 er alternativ, foreløpig ikke krav, men vil sannsynligvis komme inn i bestemmelsene senere).
Vær oppmerksom på at “Supplementene” til endringsserie 2 har ikrafttredelsesdatoer som gjør at det er nyere og eller tillegg til kravene fra 2012. Disse er satt inn i utdraget der det er aktuelt. Endringer/tillegg er med kursiv tekst sist i aktuelt punkt. Link til revisjon 3.
Bilforskriftens kravområder:
03: Bakre verneinnretninger, her er ECE 58 alternativ standard (standard er direktiv 70/221/EØF med senere endringer) eller
3B: Bakre verneinnretninger, her er ECE 58 gjeldende krav, fortiden ECE 58.02
ECE 58 består av tre deler som beskriver:
I. Anordninger for avskjerming mot underkjøring bak på kjøretøy (RUPD)
II. Kjøretøy for så vidt angår montering av en godkjent anordning mot underkjøring bak på kjøretøy
III. Kjøretøy for så vidt angår deres avskjerming bak mot underkjøring (RUP)
UTDRAG fra ECE 58, linjer som er overstreket er av mindre betydning for kontroll og reparasjon av kjøretøy.
ECE-regulativ nr. 58 fra De Forente Nasjoners Økonomiske Kommisjon for Europa (FN/ECE) —
Ensartede forskrifter for godkjennelse av:
I. Anordninger for avskjerming mot underkjøring bak på kjøretøy (RUPD)
II. Kjøretøy for så vidt angår montering av en godkjent anordning mot underkjøring bak på kjøretøy
III. Kjøretøy for så vidt angår deres avskjerming bak mot underkjøring (RUP)
Revisjon 2
Omfatter all gjeldende tekst frem til: Endringsserie 02 — Trådt i kraft: 11. juli 2008 (endringsserie 2 er gjeldende (58.02). I 2013 ble det innført endringer i ECE 58. Disse er satt inn under teksten for tidligere utgave av ECE-58, de nye tekstene er i kursiv. Endringsserie 03 til ECE 58 er alternativ, foreløpig ikke krav) Link over går til revisjon 3.
1. ANVENDELSESOMRÅDE
1.1. Dette regulativ finner anvendelse på:
1.1.1. DEL I: anordninger til avskjermning bak mot underkjøring beregnet til montering på kjøretøy i klasse N2, N3, O3 og O4
1.1.1. DEL I. anordning til avskjerming bak mot underkjøring beregnet til montering på kjøretøy i klasse M, N og O (1)
1.1.2. DEL II: montering av anordninger til avskjermning bak mot underkjøring, som er godkjent i henhold til del I i dette regulativ, på kjøretøy i klassene N2, N3, O3 og O4
1.1.2. DEL II: montering av anordninger til avskjerming bak mot underkjøring som er blitt godkjent i henhold til del I i dette regulativ, på kjøretøy i klasse M, N og O. (1)
1.1.3. DEL III: kjøretøyer i klasse N2, N3, O3 og O4 utstyrt med en anordning for avskjermning bak mot underkjøring, som ikke er blitt særskilt godkjent i henhold til del I i dette regulativ, eller er utformet eller montert på en slik måte, at dens bestanddeler kan anses for helt eller delvis å fungere som en anordning til avskjermning bak mot underkjøring.
1.1.3. DEL III: kjøretøy i klasse M,N og O (1) utstyrt med anordning for avskjerming bak mot underkjøring som ikke har blitt særskilt godkjent i henhold til del I i dette regulativ, eller er utformet eller montert på en slik måte , at dens bestanddeler kan anses for helt eller delvis å fungere som en anordning for avskjerming mot underkjøring.
1.1.4. Kjøretøy i klasse M1, M2, M3, N1, O1 og O2 for så vidt angår avskjerming bak mot underkjøring.
(1) Som definert i det konsoliderte vedtaket om kjøretøys konstruksjon (R.E.3.) dokument ECE/TRANS/WP.29/78/Rev.2, punkt 2.
http://www.unece.org/trans/main/wp29/wp29wgs/wp29gen/wp29resolutions.html
1.2. Regulativet finner ikke anvendelse på følgende:
1.2.1. Trekkanordninger til leddelte kjøretøy
1.2.2. Tilhengere som er konstruert til transport av meget lang last med udelelig lengde, for eksempel tømmer, stålbjelker osv.
1.2.3. Kjøretøy hvor tilstedeværelsen av enhver anordning til avskjermning bak mod underkjøring er uforenelig med kjøretøy anvendelsesformål.
2. FORMÅL
Formålet med dette regulativ er å sikre effektiv beskyttelse mot underkjøring av de i punkt 1 i dette regulativ nevnte kjøretøyer i tilfelle av kollisjon bakfra med kjøretøy i klasse M1 og N1.
2.1. Alle kjøretøy skal konstrueres og/eller utstyres slik at de yter en effektiv beskyttelse i hele deres bredde mot underkjøring av de kjøretøy som er nevnt i punkt 1 i dette regulativ i i tilfelle av kollisjon makfra med kjøretøy i klasse M1 og N1
2.2. Kjøretøyet skal prøves under de betingelser som er fastsatt i punkt 2 i bilag 5.
2.3. Kjøretøy i klasse M1, M2, M3, N1, O1 og O2 anser å oppfylle betingelsene ovenfor:
a) hvis de oppfyller de i del II eller del III fastsatte betingelser, eller
b) hvis frihøyden av den bakerste del av kjøretøyet i ulastet stand ikke overstiger 550 mm over en bredde som er kortere enn bakakselen, fratrukket 100 mm på hver side (ekskl. dekkets utbuling mot veibanen), eller
c) hvis det for kjøretøy i klasse O1 og O2, hvor dekkene rager mer enn halvdelen av deres bredde utenfor karosseriet (uten hjulavskjerming) eller utenfor chassiset uten karosseri, gjelder, at frihøyden av den bakerste del av kjøretøyet i ulastet stand ikke overstiger 550 mm over en bredde , som ikke er under avstanden mellom de innerste punktene på dekkene, fratrukket 100 mm ( bortsett fra dekkets utbuling mot veibanen) på hver side.
Har kjøretøyet flere bakaksler, skal bredden av den bredeste av disse legges til grunn.
Kravene i punkt 2.3.b) og 2.3.c) ovenfor skal som minimum være oppfylt for en linje:
a) i en avstand av høyst 450 mm fra kjøretøyets bakerste punkt
b) det må høyest være brudd på sammenlagt 200 mm
3. DEFINITIONER, SOM ER FELLES FOR DEL I, II og III
3.1. I dette regulativ forstås ved:
3.1.1. »Masse i ulastet stand«: masse av kjøretøyet i driftsklar stand, uten personer eller last, men med drivstoff, kjølevæske, olje, verktøysett og reserve hjul (såfremt dette leveres som standardutstyr av kjøretøyfabrikanten).
3.1.2. »Totalmasse«: den av fabrikanten angitte teknisk tillatte totalmasse (denne kan være høyere enn den av de nasjonale myndigheter fastsatte »tillatte totalmasse«).
3.1.3. En »anordning til avskjerming bak mod underkjøring« består vanligvis av en travers og forbindelse til chassisets lengdedragere, eller andre deler av kjøretøyets konstruksjon.
DEL I: TYPEGODKJENNELSE AV ANORDNINGER TIL AVSKJERMING BAK MOT UNDERKJØRING
4. DEFINITIONER
4.1. Definisjoner I dette regulativ forstås ved:
4.1.1. »Godkjennelse av en anordning for avskjerming bak mot underkjøring«: godkjennelse av en type anordning for avskjerming bak mot underkjøring, som oppfyller kravene i punkt 7 nedenfor.
4.1.2. »Type anordning for avskjerming bak mot underkjøring« en anordning til avskjerming bak mot underkjøring, som ikke avviker vesentlig med hensyn til de viktigste karakteristika så som form, mål, fastgjørelse, materialer og de identitetsmerker, som er nevnt i punkt 5.2.2 nedenfor.
5. ANSØGNING OM TYPEGODKENDELSE
5.1.til og med 5.2.1 er forhold som omhandler godkjenningsprosessen og er ikke tatt med, se regulativet, ECE 58
5.2.2. Et prøveeksemplar av den gjeldende type anordning til avskjerming bak mot underkjøring: Alle prøveeksemplarets viktigste deler skal være merket tydelig og ikke-slettbart med fabrikantens handelsnavn eller varemerke samt typebetegnelsen.
5.3 og 5.4 er forhold som omhandler godkjenningsprosessen og er ikke tatt med, se regulativet, ECE 58.
6. GODKENDELSE
6.1. Hvis den anordning til avskjerming bak mot underkjøring, som er søkt godkjent i henhold til dette regulativ, oppfyller betingelsene i avsnitt 7 nedenfor, utstedes det godkjennelse for angjeldende type anordning til avskjerming bak mot underkjøring.
6.2. Hver godkjent type tildeles et godkjenningsnummer. De første to sifre (i øyeblikket 02 svarende til endringsserie 02) angir den serie endringer med de seneste viktige tekniske endringer av regulativet på godkjennelsens utstedelsestidspunkt. En avtalepart må ikke tildele samme nummer til to forskjellige typer av avskjerminger bak mot underkjøring.
6.3. er forhold som omhandler godkjenningsprosessen og er ikke tatt med, se regulativet, ECE 58.
6.4. På alle anordninger til avskjerming bak mot underkjøring, som er i overensstemmelse med en type anordning til avskjerming bak mot underkjøring, som er godkjent i henhold til dette regulativ, skal det monteres et internasjonalt godkjenningsmerke med i øyenfallende plassering, på et lett tilgjengelig sted som angitt i godkjenningsattesten, bestående av:
6.4.1. En sirkel som inneholder bokstaven »E« etterfulgt av kjenningsnummeret for det land som har meddelt godkjennelsen.
6.4.2. Nummeret på dette regulativ etterfulgt av bokstaven »R«, en bindestrek og typegodkjenningsnummeret til høyre for den sirkel som er foreskrevet i punkt 6.4.1.
6.5. Godkjenningsmerket skal være lett leselig og uutslettelig.
6.6. I bilag 4 til dette regulativ vises eksempler på godkjennelsesmerker.
7. FORSKRIFTER
7.1. Tverrbjelkens tversnitshøyde skal være minst 100 mm. De utvendige kanter på traversen må ikke være bakoverbøyd og må ikke ha skarpe ytterkanter; dette krav anses for oppfylt, når tverrbjelkens ytre kanter er avrundet med en krumningsradius på minst 2,5 mm.
7.2. Avskjermingen bak mot underkjøring kan være utformet således, at dens posisjon på kjøretøyets bakende kan endres. I slike tilfelle skal den kunne fastgjøres sikkert i bruksstilling, slik at utilsiktet endring av dens posisjon er utelukket. Anordningens posisjon skal kunne endres ved bruk av en kraft på høyst 40 daN.
7.3. Anordningen for avskjermingen bak mot underkjøring skal være tilstrekkelig motstandsdyktig mot krefter parallelle med kjøretøyets lengdeakse. (Dette skal demonstreres i overensstemmelse med prøvningsprosedyren og prøvningsbetingelsene i bilag 5 til dette regulativ). Den maksimale horisontale avbøyning av anordningen for avskjermingen bak mot underkjøring, under og efter påføring av de prøvingskrefter, som er angitt i bilag 5, skal anføres på typegodkjennelsesattesten (bilag 1, punkt 8).
7.4. For kjøretøy med plattformløft bak, kan underkjøringsanordningen være avbrutt for mekanismens formål. I dette tilfellet, følgende Spesielle krav gjelder:
7.4.1. Den maksimale tillatte åpning målt mellom underkjøringsanordningens elementer og løfteplattformens elementer, som beveger sig når løfteanordningen betjenes, og som nødvendiggjør brytning av underkjøringshinderet, må ikke overstige 2,5 cm.
7.4.2. De enkelte elementer i beskyttelsen mod underkjøring, inklusive eventuelle elementer på løftemekanismens ytterside, skal alle ha en effektiv overflate på minst 350 cm2.
Ved kjøretøy med en bredde på mindre enn 2 000 mm, og hvor det er umulig å oppfylle ovenstående krav, kan den effektive overflate imidlertid reduseres, forutsatt at kriteriene for motstandsdyktighet oppfylles.
8. PRODUKTIONENS OVERENSSTEMMELSE er forhold som omhandler godkjenningsprosessen og er ikke tatt med, se regulativet, ECE 58
9. SANKTIONER I TILFÆLDE AF MANGLENDE OVERENSSTEMMELSE er forhold som omhandler godkjenningsprosessen og er ikke tatt med, se regulativet, ECE 58
10. ÆNDRING OG UDVIDELSE AF GODKENDELSEN FOR EN TYPE ANORDNING TIL AFSKÆRMNING BAGTIL MOD UNDERKØRING er forhold som omhandler godkjenningsprosessen og er ikke tatt med, se regulativet, ECE 58
11. ENDELIGT OPHØR AF PRODUKTIONEN er forhold som omhandler godkjenningsprosessen og er ikke tatt med, se regulativet, ECE 58
12. NAVN OG ADRESSE PÅ DE TEKNISKE TJENESTER, SOM FORESTÅR GODKENDELSESPRØVNINGEN, OG PÅ DE ADMINISTRATIVE MYNDIGHEDER er forhold som omhandler godkjenningsprosessen og er ikke tatt med, se regulativet, ECE 58
DEL II: GODKJENNELSE AV ET KJØRETØY MED HENSYN TIL INSTALLASJON AV UNDERKJØRINGSHINDER (RUPD) AV GODKJENT TYPE
13. DEFINITIONER
13.1. I dette regulativs del II forstås ved:
13.1.1. »Godkjennelse av et kjøretøy«: godkjennelse av en kjøretøytype til montering av en anordning til avskjerming bak mot underkjøring, som er godkjent i henhold til del I i dette regulativ.
13.1.2. »Kjøretøytype«: kjøretøyer, som ikke avviker vesentlig med hensyn til:
— bakakselens bredde
— bakpartiets konstruksjon, mål, form og høyde over bakken og egenskapene for hjulopphenget, hvis det har betydning for de krav, som er beskrevet i punkt 19 i dette regulativ
— den godkjente anordning til avskjerming bak mot underkjøring, som er påmontert kjøretøyet.
13.2. Andre definisjoner, som finner anvendelse på del II, er beskrevet i punkt 3 i dette regulativ.
14. ANSØGNING OM GODKENDELSE er forhold som omhandler godkjenningsprosessen og er ikke tatt med, se regulativet, ECE 58
15. GODKENDELSE
15.1. Hvis det kjøretøy det er søkt om godkjenning for i henhold til dette regulativ, er forsynet med en godkjent anordning for avskjerming bak mot underkjøring og oppfyller kravene i avsnitt 16 nedenfor, utstedes det godkjennelse for angjeldende type kjøretøy.
15.1. Hvis det kjøretøy det er søkt om godkjenning for i henhold til dette regulativ, er forsynet med en godkjent anordning for avskjerming bak mot underkjøring og oppfyller kravene i avsnitt 16 nedenfor, og er prøvd etter de i punkt 2.2 fastsatte betingelser, utstedes det godkjennelse for angjeldende type kjøretøy.
15.2. Hver godkjent type tildeles et godkjenningsnummer. De første to sifre (i øyeblikket 02 svarende til endringsserie 02) angir den serie endringer med de seneste viktige tekniske endringer av regulativet på godkjennelsens utstedelsestidspunkt. En avtalepart må ikke tildele samme nummer til to forskjellige kjøretøytyper.
15.3. Meddelelse om typegodkjenning, utvidelse eller nektelse av typegodkjenning i henhold til dette regulativ sendes til de parter i 1958-overenskomsten, som anvender dette regulativ, ved hjelp av et formular svarende til modellen i bilag 2 til dette regulativ.
15.4. På alle kjøretøy som er i overensstemmelse med en kjøretøytype, som er godkjent i henhold til dette regulativ, skal det monteres et internasjonalt godkjenningsmerke på en tydelig og lett tilgjengelig plassering, som er angitt i godkjenningsattesten, bestående av:
15.4.1. En sirkel, hvor bokstaven »E« er satt inn, etterfulgt av nummeret for det land som har godkjent anordningen.
15.4.2. Nummeret på dette regulativ etterfulgt av bokstaven »R«, en bindestrek og typegodkjenningsnummeret til høyre for den sirkel, som er foreskrevet i punkt 15.4.1.
15.5. Hvis kjøretøyet er i overensstemmelse med en kjøretøytype, som er i henhold til et eller flere andre regulativer, som danner bilag til overenskomsten, er godkjent i det land, som har godkjent kjøretøyet i henhold til dette regulativ, er det ikke nødvendig å gjenta det symbol som er beskrevet i punkt 15.4.1. I så fall anbringes regulativets nummer og typegodkjenningsnummeret samt ytterligere symboler for alle regulativer, i henhold til hvilke typegodkjennelse som er meddelt i det land, som har meddelt typegodkjennelse i henhold til dette regulativ, i loddrette kolonner til høyre for det merke, som er beskrevet i punkt 15.4.1.
15.6. Godkjenningsmerket skal være lett leselig og uutslettelig.
15.7. Godkjenningsmerket skal anbringes tett ved eller på den identifikasjonsplate fabrikanten har anbragt på kjøretøyet.
15.8. I bilag 4 til dette regulativ vises eksempler på godkjenningsmerke.
16. KRAV TIL MONTERING AV EN TYPEGODKJENT ANORDNING FOR AVSKJERMING BAK MOT UNDERKJØRING
16.1. Avskjermingsordningens underkant må, selv når kjøretøyet er ulastet, ikke på noe punkt være høyere enn 550 mm over veibanen, og skal være slik, at den høyde over veibanen, hvor prøvningskreftene er blitt påført anordningen i henhold til del I i dette regulativ og registrert i typegodkjennelsesattesten (bilag 1, punkt 7), ikke overstiger 600 mm.
16.2. Anordningen til avskjermning bak må ikke i noe punkt være bredere enn bakakselen målt i hjulenes ytterste punkt fraregnet dekkenes utbuling ved veibanen, eller være mer enn 100 mm smalere på hver side. Har kjøretøyet flere bakaksler, skal bredden av den bredeste av disse legges til grunn. Videre skal kravene i punkt 3.1.2 og 3.1.3 i bilag 5 vedrørende avstanden fra de steder, hvor prøvekreftene påføres, og bakhjulenes ytterkanter (bilag 1, stk. 7) kontrolleres og registreres i typegodkjenningsattesten.
16.2. Anordningen til avskjermning bak må ikke i noe punkt være bredere enn bakakselen målt i hjulenes ytterste punkt bortsett fra dekkenes utbuling ved veibanen, eller være mer enn 100 mm smalere på hver side. Når enheten er innebygget i eller består av kjøretøyets karosseri som i seg selv strekker seg utover bredden på bakakslen, skal kravet om at bredden på RUPD ikke overstige bakakselens bredde, ikke gjelde. For kjøretøy i klasse O 1 og O 2 , hvor dekkene stikker mer enn halvparten av deres bredde utenfor karrosseriet (uten hjulavskjermning) eller utenfor chassiset uten karrosseri, må bredden på RUPD ikke være mindre enn avstanden mellom de innerste punkter på dekkene, fratrukket 100 mm på hver side, bortset fra dekkets utbuling ved veibanen. Har kjøretøyet flere bakaksler, skal bredden av den bredeste av disse legges til grunn. Videre skal kravene i punkt 3.1.2 og 3.1.3 i bilag 5 vedrørende avstanden fra de steder, hvor prøvekreftene påføres, og bakhjulenes ytterkanter (bilag 1, stk. 7) kontrolleres og registreres i typegodkjenningsattesten.
16.3. Anordningen skal være plassert således, at den horisontale avstanden mellom anordningens bakkant og kjøretøyets bakkant, herunder en evt. plattformløft bak, ikke overstiger 400 mm fraregnet den registrerte deformering (punkt 7.3 i del I) målt i et hvilket som helst punkt, hvor prøvekreftene er blitt påført (bilag 1, punkt 8) i forbindelse med typegodkjennelsen av anordningen til avskjermning bak mot underkjøring i henhold til bestemmelsene i del I i dette regulativ og registrert i typegodkjenningsattesten. Ved måling av denne avstand ses bort fra enhver del av kjøretøyet, som er mer end 2 m over veibanen, når dette er ulastet.
16.4. Totalmassen av en kjøretøytype som det søkes om godkjenning for, må ikke overstige den verdi som er angitt i typegodkjenningsattesten for hver av de godkjente anordninger til avskjermning bak mot underkjøring, som monteres et kjøretøy.
Punktene 17 til og med 21 under, er forhold som omhandler godkjenningsprosessen og er ikke tatt med, se regulativet, ECE 58
17. PRODUKTSJONENS OVERENSSTEMMELSE
18. SANKSJONER I TILFELLE AV MANGLENDE OVERENSSTEMMELSE
19. ENDRING OG UTVIDELSE AV GODKJENNELSEN AV EN KJØRETØYTYPE
20. ENDELIG OPPHØR AV PRODUKSJONEN
21. NAVN OG ADRESSE PÅ DE TEKNISKE TJENESTER, SOM FORESTÅR GODKJENINGSSPRØVNINGEN, OG PÅ DE ADMINISTRATIVE MYNDIGHETER
DEL III: GODKJENING AV ET KJØRETØY FOR SÅ VIDT ANGÅR AVSKJERMINGEN BAK MOT UNDERKJØRING
22. DEFINITIONER
22.1. I dette regulativs del III forstås ved:
22.1.1. »Godkjennelse av et kjøretøy«: godkjennelse av kjøretøytypen for så vidt angår avskjerming bak mot underkjøring
22.1.2. » kjøretøytype«: en klasse av kjøretøy som ikke avviker vesentlig med hensyn til f.eks. bakakselens bredde, konstruksjon, mål, utforming og materialer for hele kjøretøyets bakparti og egenskapene for hjulopphenget, hvis det har betydning for de krav som er oppstilt i punkt 25 i dette regulativ.
22.1.3. »avskjerming bak mot underkjøring«, at det bak på kjøretøyet er montert enten:
22.1.3.1. en særlig anordning til avskjerming bak mot underkjøring eller
22.1.3.2. karosseri, chassisdeler eller andre komponenter, som på grunn av deres form og karakteristikk kan anses for helt eller delvis å fungere som en anordning til avskjerming bak mot underkjøring.
22.2. Andre definisjoner som finner anvendelse på del III, er oppstilt i punkt 3 i dette regulativ.
23. SØKNAD OM GODKENDELSE
24. GODKENDELSE
24.1. Hvis det kjøretøy det er søkt godkjening for i henhold til dette regulativ, oppfyller betingelsene i avsnitt 25 nedenfor, utstedes det godkjennelse for den angjeldende kjøretøytype.
24.1. Hvis det kjøretøy det er søkt godkjening for i henhold til dette regulativ, oppfyller kravene i punkt 2.3.b) eller i punkt 2.3.c) eller i punkt 25 nedenfor og er prøvd etter kravene i punkt 2.2, utstedes det godkjennelse for den angjeldende kjøretøytype.
24.2. Hver godkjent type tildeles et godkjenningsnummer. De første to sifre (i øyeblikket 02 svarende til endringsserie 02) angir den serie endringer med de seneste viktige tekniske endringer av regulativet på godkjennelsens utstedelsestidspunkt. En avtalepart må ikke tildele samme nummer til to forskjellige kjøretøytyper.
24.3. Meddelelse om typegodkjenning, utvidelse eller nektelse af typegodkjenning i henhold til dette regulativ sendes til de parter i 1958-overenskomsten, som anvender dette regulativ ved bruk av et formular svarende til modellen i bilag 3 til dette regulativ.
24.4. På alle kjøretøyer som er i overensstemmelse med en kjøretøytype, som er godkjent i henhold til dette regulativ, skal det monteres et internasjonalt godkjenningsmerke med en tydelig og lett tilgengelig plassering, som er angitt i godkjenningsattesten, bestående av:
24.4.1. en sirkel inneholder bokstaven »E« etterfulgt av nummeret for det land, som har meddelt godkjennelsen.
24.4.2. nummeret på dette regulativ etterfulgt av bokstaven »R«, en bindestrek og typegodkjenningsnummeret til høyre for den sirkel som er foreskrevet i punkt 24.4.1.
24.5. Hvis kjøretøyet er i overensstemmelse med en kjøretøytype, som er i henhold til et eller flere andre regulativer, som danner bilag til overenskomsten, er godkjent i det land som har godkjent kjøretøyet i henhold til dette regulativ, er det ikke nødvendig å genta det symbol, som er beskrevet i punkt 24.4.1. I så fall anbringes regulativets nummer og typegodkjenningsnummeret samt ytterligere symboler for alle regulativer, i henhold til hvilke typegodkjennelse er gitt i det land, som har meddelt typegodkjennelsen i henhold til dette regulativ, i loddrette kolonner til høyre for det merke som er beskrevet i punkt 24.4.1.
24.6. Godkjenningsmerket skal være lett leselig og ikke-slettbart.
24.7. Godkjenningsmerket skal anbringes tett, ved eller på den identifikasjonsplate som fabrikanten har anbragt på kjøretøyet.
24.8. I bilag 4 til dette regulativ viser eksempler på godkjenningsmerke.
25. FORSKRIFTER FOR AVSKERMING BAK MOT UNDERKJØRING
25.1. Avskjermingens underkant må ikke være over 550 mm over veibanen i noe punkt, selv når kjøretøyet er ulastet.
25.2. Avskjermingen bak mot underkjøring skal være plassert så tett som mulig på kjøretøyets bakdel.
25.3. Avskjermingen bak mot underkjøring må ikke i noe punkt være bredere enn bakakselen, målt ved hjulenes ytterste punkt fratrukket dekkenes utbuling ved veibanen, eller være mer enn 100 mm smalere på hver side. Har kjøretøyet flere bakaksler, skal bredden av den bredeste av disse legges til grund. Hvor enheten er innebygget i, eller omfatter kjøretøyets karosseri, som i seg selv strekker seg utover bredden på bakakselen, gjelder ikke kravet om at avskjermingen bak ikke skal overstige bredden på bakakselen.
25.3. Anordningen til avskjermning bak må ikke i noe punkt være bredere enn bakakselen målt i hjulenes ytterste punkt bortsett fra dekkenes utbuling ved veibanen, eller være mer enn 100 mm smalere på hver side. Når enheten er innebygget i eller består av kjøretøyets karosseri som i seg selv strekker seg utover bredden på bakakslen, skal kravet om at avskjerming bak mot underkjøring ikke overstige bakakselens bredde, ikke gjelde. For kjøretøy i klasse O 1 og O 2 , hvor dekkene stikker mer enn halvparten av deres bredde utenfor karrosseriet (uten hjulavskjermning) eller utenfor chassiset uten karrosseri, må bredden på avskjerming bak mot underkjøring ikke være mindre enn avstanden mellom de innerste punkter på dekkene, fratrukket 100 mm på hver side, bortset fra dekkets utbuling ved veibanen. Har kjøretøyet flere bakaksler, skal bredden av den bredeste av disse legges til grunn. Videre skal kravene i punkt 3.1.2 og 3.1.3 i bilag 5 vedrørende avstanden fra de steder, hvor prøvekreftene påføres, og bakhjulenes ytterkanter (bilag 1, stk. 7) kontrolleres og registreres i typegodkjenningsattesten.
Har kjøretøyet flere bakaksler, skal bredden av den bredeste av disse legges til grund. Hvor enheten er innebygget i, eller omfatter kjøretøyets karosseri, som i seg selv strekker seg utover bredden på bakakselen, gjelder ikke kravet om at avskjermingen bak ikke skal overstige bredden på bakakselen
25.4. Tversnitthøyden av avskjermningen bak mot underkjøring skal være minst 100 mm. De utadvendte kanter på avskjermningen bak mot underkjøring må ikke være bakoverbøyd og må ikke ha skarpe ytterkanter; dette krav anses for oppfylt, når ytterkantene er avrundet med krumningsradius på minst 2,5 mm.
25.5. Avskjermningen bak mot underkjøring kan være utformet slik, at dens posisjon på kjøretøyets bakende kan endres. I så tilfelle skal den kunne fastgjøres sikkert i bruksstilling, slik at utilsiktet endring av dens posisjon er utelukket. Anordningens posisjon skal kunne endres ved bruk av en kraft på høyst 40 daN.
25.6. Avskjermningen bak mot underkjøring skal være tilstrekkelig motstandsdyktig mod krefter parallelle med kjøretøyets lengdeakse og skal i bruksstilling være forbundet med chassisets lengdedragere, eller det som erstatter disse. Dette krav anses for oppfylt, hvis det godtgjøres, at den vannrette avstand mellom avskjermningens bakside og kjøretøyets bakende, herunder en evt. plattformløftere, både før og efter påføringen av de krefter, der er beskrevet i bilag 5, ikke er over 400 mm i noen av de punkter, hvor der er påført prøvingskrefter. Ved måling av denne avstand ses bort fra enhver del av kjøretøyet, som er mer end 2 m over veibanen, når dette er ulastet.
25.7. Der kreves ikke en praktisk prøvning, når det gjennom beregninger kan godtgjøres, at kravene i bilag 5, stk. 3, er oppfylt. Når der gjennomføres en praktisk prøvning, skal anordningen være forbundet med chassisets lengdedragere eller med en vesentlig del av disse eller med andre deler a konstruksjonen.
25.8. For kjøretøyer med en plattformløfter kan avskjermingen mot underkjøring brytes på grunn av en sådan anordning. I slike tilfeller gjelder følgende forskrifter:
25.8.1. Den største frie åpningen sideveis, målt mellom avskjermingens bestanddeler og de bestanddeler på plattformløfteren som beveger seg i åpningen når plattformløfteren er i drift og som nødvendiggjør åpningen, får ikke være større enn 2,5 cm.
25.8.2. De enkelte elementer i beskyttelsen mot underkjøring, inklusive eventuelle elementer på løftemekanismens ytterside, skal alle ha en effektiv overflate på minst 350 cm2.
Ved kjøretøy med en bredde mindre enn 2 000 mm, og hvor det er umulig å oppfylle ovenstående krav, kan den effektive overflate imidlertid reduseres, forutsatt at kriteriene for motstandsdyktighet overholdes.
Punktene 26 til og med 30 under, er forhold som omhandler godkjenningsprosessen og er ikke tatt med, se regulativet, ECE 58
26. PRODUKTSJONENS OVERENSSTEMMELSE
27. SANKSJONER I TILFELLE AV MANGLENDE OVERENSSTEMMELSE
28. ENDRING OG UTVIDELSE AV GODKJENNELSEN AV EN KJØRETØYTYPE
29. ENDELIG OPPHØR AV PRODUKSJONEN
30. NAVN OG ADRESSE PÅ DE TEKNISKE TJENESTER, SOM FORESTÅR GODKJENINGSSPRØVNINGEN, OG PÅ DE ADMINISTRATIVE MYNDIGHETER
DEL IV: OVERGANGSBESTEMMELSER
31. OVERGANGSBESTEMMELSER (siden ikrafttredelsesdato for endringsserie 2 er passert, vil dette punkt være mindre aktuelt, se regulativet om nødvendig)
BILAG
BILAG 1 MEDDELELSE
(omhandler typegodkjennelse, er ikke tatt med, for innhold ,se regulativet)
BILAG 2 MEDDELELSE
(omhandler typegodkjennelse, er ikke tatt med, for innhold ,se regulativet)
BILAG 3 MEDDELELSE
(omhandler typegodkjennelse, er ikke tatt med, for innhold ,se regulativet)
BILAG 4
UDFORMNING AF TYPEGODKENDELSESMÆRKE
Model A
(Se afsnit 6.4, 15.4, 24.4 i dette regulativ)
Ovenstående typegodkjennelsesmerke anbragt på et kjøretøy eller en anordning til avskjerming bak mot underkjøring viser, at den angjeldende kjøretøytype eller type anordning til avskjerming bak mot underkjøring for så vidt angår avskjermingen i tilfælde af kollision, er blitt typegodkjent i Nederland (E 4) i henhold til regulativ nr. 58 med typegodkjenningsnummer 022439. De første to sifre i godkjenningsnummeret angir at godkjenningen er gitt i henhold til kravene i regulativ nr. 58 som endret i endringsserie 02.
Model B
(Se afsnit 6.5, 15.5, 24.5 i dette regulativ)
Ovenstående godkjenningsmerke som er anbragt på et kjøretøy, viser, at den angjeldende kjøretøytype er godkjent i Nederland (E 4) i henhold til regulativ nr. 58 og regulativ nr. 31 (1). Godkjenningsnumrene angir, at regulativ nr. 58 på meddelelsesdatoene for de respektive godkjennelser omfattede endringsserie 01, mens regulativ nr. 31 forelå i opprinnelig versjon.
(1) Det sistnevnte nummer er kun et eksempel
BILAG 5 PRØVINGSBETINGELSER OG -PROSEDYRER
(er forhold som omhandler godkjenningsprosessen og er ikke tatt med, se regulativet, ECE 58 )