Original: ECE 17
Kravområde 15A: Seter, setefester og nakkestøtter
ECE-regulativ 17, seter, setefester og nakkestøtter
Dette regulativ anvendes på
a) kjøretøy i klasse M1 og N (1) for så vidt angår setenes styrke, seteforankringer og nakkestøtter
b) kjøretøy i klasse M2 og M3 (1) for så vidt angår seter, som er omfattet av regulativ nr. 80, med hensyn til setenes styrke, seteforankringer og nakkestøtter
c) kjøretøy i klasse M1 for så vidt angår ryggstøttens bakside og anordninger, som skal beskytte personer i kjøretøy mot den fare, der oppstår som følge av bagasjeforskyving ved frontalkollisioner.
( 1 ) Som fastlagt i bilag 7 til den konsoliderte vedtak om kjøretøys konstruksjon (R.E.3), dokument TRANS/ WP.29/78/Rev.1/Amend. 2, som senest endret ved Amendment 4 (bl.a.klassifisering)
Det finner ikke anvendelse på kjøretøy med seter som vender sidelengs eller bakover, eller nakkestøtter montert på slike seter.
Krav om nakkestøtter? Punkt 5.4. i ECE-regulativ 17 omhandler montering av nakkestøtter:
5.4. Montering af nakkestøtter
5.4.1. På køretøjer af klasse M1 skal de yderste forsædepladser være forsynet med nakkestøtte. Sæder, der er monteret med nakkestøtter og beregnet til placering ved andre siddepladser eller i andre køretøjsklasser, kan ligeledes godkendes efter bestemmelserne i dette bilag.
5.4.2. I alle køretøjer af klasse M2 med en største tilladt totalmasse på op til 3 500 kg og køretøjer af klasse N1 skal der på hvert af forsæderne ved siderne være monteret en nakkestøtte; nakkestøtter monteret i sådanne køretøjer skal opfylde kravene i regulativ nr. 25 som ændret ved ændringsserie 03.
Det betyr at kjøretøy nevnt i 5.4.1 og 5.4.2 skal være utstyrt med nakkestøtter når de er første gangs registrert etter ikrafttredelse av dette regulativ (22. juli 2009)
Kravområde 15, setestyrke:
ECE-regulativ 17.08 er alternativ standard i kravområde 15, (alternativ til grunndokument direktiv 74/408/EØF sist oppdatert ved dir. 2005/39/EF. Gjelder i Norge fra 08.07.2006, for alle kjøretøy i kjøretøygruppe M og N).
Alternativ standard: ECE-reg. 17.08, gjeldende fra 22.07.2009, for alle kjøretøygrupper M og N.
Kravområde 15, setestyrke (busser):
ECE-reg. 80.02, gjelder fra 30.01.2011, for M2 og M3.
Kravområde 15A, seter, setefester og nakkestøtter:
Forordning EF 661/2009 sist oppdatert ved EU 523/2012, angir ECE-reg.17 som obligatorisk. Gjelder fra 11.12.2012, for alle M og N kjøretøy med unntak for M2 og M3 hvor ECE-reg. 80 er gjeldende krav.
Kravområde 15B, seter (busser): se ECE-regulativ 80. Gjelder fra 26.07.2012
ECE- regulativ 17, forskrifter vedrørende godkjennelse av kjøretøy for så vidt angår seters styrke, deres innfesting og eventuelle nakkestøtter
Omfatter all gjeldende tekst frem til:
Endringsserie 08: Ikrafttredelsesdato: 22. juli 2009
UTDRAG
INNHOLD
REGULATIV
BILAG
Bilag 1 — Meddelelse om typegodkjennelse eller utvidelse, avslag eller inndragelse av typegodkjennelse eller endelig opphør av produksjonen av en kjøretøytype med hensyn til styrken av setene og disses forankringer som angår seter, som er montert med eller kan monteres med nakkestøtter, eller seter, som ikke kan monteres med slike anordninger, samt egenskaper for nakkestøtter i henhold til regulativ nr. 17.
Bilag 2 — Utforming av typegodkjennelsesmerker
Bilag 3 — Metode til bestemmelse av H—punkt og faktisk torsovinkel for sitteplasser i motorkjøretøyerBilag 4 — Bestemmelse av nakkestøttens høyde og bredde
Bilag 5 — Enkeltheter om linjer og målinger i forbindelse med testing
Bilag 6 — Metode til testing av energiopptagelse
Bilag 7 — Metode til testing av styrken av seteforankringene og disses anordninger til innstilling, sperring og forskyvning
Bilag 8 — Bestemmelse av avstanden »a« for nakkestøttenes mellomrom
Bilag 9 — Fremgangsmåte ved testing av anordninger til beskyttelse av personer i kjøretøyet mot bagasjeforskyvning
Dette regulativ anvendes på
Det finner ikke anvendelse på kjøretøy med seter som vender sidelengs eller bakover, eller nakkestøtter montert på slike seter
(1) Som fastlagt i bilag 7 til den konsoliderte vedtak om kjøretøys konstruksjon (R.E.3), dokument TRANS/ WP.29/78/Rev.1/Amend. 2, som senest endret ved Amendment 4 (bl.a.klassifisering)
I dette regulativ forstås ved
2.1. »Godkjennelse av et kjøretøy«: godkjennelse av en kjøretøytype for så vidt angår styrken av setene og seteforankringene, utformingen av rygglenets bakerste del og nakkestøttenes egenskaper.
2.2. »Kjøretøytype«: en klasse av kjøretøyer, som ikke innbyrdes avviker på vesentlige punkter som:
2.2.1. setenes oppbygning, form, mål, materialer og masse, som imidlertid kan være forskjellige med hensyn til trekk og farge; forskjell på ikke over 5 % av massen av den godkjente setetype anses for å være uten betydning
2.2.2. type og mål av systemer til justering, forskyvning og sperring av seterygg, seter og deler herav
2.2.3 seteforankringenes type og mål
2.2.4. nakkestøttenes mål, ramme, materialer og polstring, idet farge og trekk kan avvike
2.2.5. type og mål på nakkestøttenes fastgjøringer, og, for separate nakkestøtter, egenskapene av den del av kjøretøyet, hvor nakkestøtten er fastgjort.
2.3. »Setet«: en konstruksjon, som — uansett om den er en integrerende del av kjøretøyets konstruksjon eller ikke — er forsynt med trekk og beregnet til å tjene som sitteplass for en voksen person. Uttrykket dekker både et enkelt sete og en del av et benkesete med plass til en person. Et sete defineres, avhengig av den retning, som følger:
(1) Som fastlagt i bilag 7 til den konsoliderte resolusjon om kjøretøyers konstruksjon (R.E.3), dokument TRANS/ WP.29/78/Rev.1/Amend. 2, som senest endret ved Amendment 4.
2.3.1. »Fremvendende sete«: et sete, som kan brukes, mens kjøretøyet er i bevegelse, og som vender mot kjøretøyets forende på en slik måte, at setets loddrette symmetriplan danner en vinkel på mindre enn +10 ° eller -10 ° i forhold til kjøretøyets loddrette symmetriplan.
2.3.2. »Bakutvendende sete«: et sete, som kan brukes, mens kjøretøyet er i bevegelse, og som vender mod kjøretøyets bakende på en slik måte, at setets loddrette symmetriplan danner en vinkel på mindre enn +10 ° eller -10 ° i forhold til kjøretøyets loddrette symmetriplan.
2.3.3. »Sidevendt sete«: et sete, som med hensyn til dets innstilling i forhold til kjøretøyets loddrette symmetriplan ikke oppfyller noen av definisjonene i punkt 2.3.1 eller 2.3.2 ovenfor.
2.4. »Benk«: en konstruksjon forsynt med trekk og beregnet til å tjene som sitteplass for mere enn en voksen person.
2.5. »Forankring«: det system, hvor setet er fastgjort til kjøretøyets konstrusjon, herunder de berørte deler av kjøretøyets konstruksjon.
2.6. »Innstillingsanordning«: en anordning, hvor setet eller deler herav kan innstilles, slik at det tilpasses kroppsbygningen av den person, som bruker det. Denne anordning kan navnlig gi, mulighet for:
2.6.1. lengdeinnstilling
2.6.2. høydeinnstilling
2.6.3. vinkelinnstilling.
2.7. »Forskyvningsanordning«: en anordning, hvor setet eller deler derav kan forskyves og/eller dreies uten faste mellomstillinger, med det formål å lette passasjerenes adgang til området bak det pågjeldende sete.
2.8. »Sperreanordning«: en anordning, som sikrer, at setets og dets deler fastholdes i bruksstillingen.
2.9. »Klappsete«: ekstra sete, som er til leilighetsvis bruk og normalt sammenklappet.
2.10. »Tverrplan«: et loddrett plan vinkelrettt på kjøretøyets midterplan i lengderetningen.
2.11. »Langsgående plan«: et plan, som er parallelt med kjøretøyets langsgående midterplan.
2.12. »Nakkestøtte«: en anordning, hvis formål er å begrense voksne personers bakutrettede forskyvning av hodet i forhold til kroppen for å nedsette risikoen for skade på halshvirvlene i tilfelle av et uhell.
2.12.1. »Innebygget nakkestøtte«: en nakkestøtte, som utgjøres av den øverste del av sedets rygglen. Nakkestøtter, som svarer til definisjonene i punkt 2.12.2 og 2.12.3 nedenfor, men som ikke kan avtas av setet eller av kjøretøyets konstruksjon uten bruk av verktøy eller uten hel eller delvis avtagning av setets bekledning, svarer til denne definisjon.
2.12.2. »Avtagelig nakkestøtte«: en nakkestøtte bestående av en komponent, som kan adskilles fra setet og er konstruert til innføring og tvangslåsning i rygglenets ramme.
2.12.3. »Separat nakkestøtte«: en nakkestøtte, som er separat i forhold til setet og konstruert til innføring og/eller tvangslåsning i kjøretøyets konstruksjon.
2.13. »R-punkt«: sitteplassens referansepunkt som definert i dette regulativs bilag 3.
2.14. »Referanselinje«: linjen på den dukke, som er gjengitt i figur 1 i tillegg 1 til dette regulativs bilag 3.
2.15. »Oppdelingsanordning«: deler eller anordninger, som er supplement til rygglenene skal beskytte personene i kjøretøyet mot bagasjeforskyvning; f.eks. kan en oppdelingsanordning bestå av en netting eller trådvev, som er plassert over rygglenenes nivå, når disse er reist eller lagt ned. Nakkestøtter montert som standardutstyr i kjøretøyer, som er utstyrt med slike deler eller anordninger, betraktes som en del av oppdelingsanordningen. Dog betraktes et sete utstyrt med nakkestøtte ikke i seg selv som en oppdelingsanordning.
4.1. Når de relevante krav oppfylles av den kjøretøytype, som søkes godkjent etter dette regulativ (seter, som er montert med eller kan monteres med nakkestøtter), meldes godkjennelse av kjøretøytypen.
4.2. Hver godkjent type tildeles et godkjenningsnummer. De første to sifre (i øyeblikket 08, svarer til endringsserie 08) angir den serie endringer, som omfatter de seneste viktige tekniske endringer av regulativet ved utstedelse av godkjenningen. . Den samme avtalepart kan ikke tildele samme nummer, verken til kjøretøyer av samme type utstyrt med andre setetyper eller nakkestøtter, eller med seter, som er forankret på annet vis i kjøretøyet (dette gjelder både seter med og uten nakkestøtter) eller til en annen kjøretøytype.
4.3. Meddelelse om godkjennelse eller utvidelse eller avslag av godkjenning av kjøretøytypen i henhold til dette regulativ skal sendes til de kontraherende parter, som anvender dette regulativ, ved hjelp av et meddelelsesformular tilsvarende modellen i bilag 1 til dette regulativ.
4.4. Alle kjøretøy, som er av en type godkjent i henhold til dette regulativ, skal på et synlig og lett tilgjengelig sted, som er angitt på typegodkjennelsesattesten, være påført et internasjonalt godkjennelsesmerke bestående av:
4.4.1. en sirkel, som er plassert bogstaven »E« etterfulgt av kjenningsnummeret for det land, som har foretatt godkjennelsen.
4.4.2. nummeret på dette regulativ etterfulgt av bokstaven »R«, en bindestrek og typegodkjennelsesnummeret til høyre for sirklen, som er beskrevet i punkt 4.4.1.
4.4.3. Hvis kjøretøyet imidlertid er utstyrt med et eller flere seter, som er montert eller kan monteres med nakkestøtter, som er godkjent i henhold til kravene i punkt 5.2 og 5.3 herunder, skal dette regulativs nummer etterfølges av bokstavenes »RA«. I formularet, som skal være i overensstemmelse med modellen i dette regulativs bilag 1, skal det angis, hvilke av kjøretøyets seter som er montert eller kan monteres med nakkestøtter. Markeringen skal også angi, at eventuelle ytterlige seter i kjøretøyet, som ikke er montert med eller kan monteres med nakkestøtter, er godkjent og oppfyller kravene i dette regulativs punkt 5.2.
4.5. Er kjøretøyet i overensstemmelse med en kjøretøytype, som i henhold til et eller flere andre av de til overenskomsten vedlegges regulativer er godkjent i samme stat, som har meddelt typegodkjennelse etter dette regulativ, behøver det i punkt 4.4.1 ovenfor foreskrevne symbol ikke gjentas. I så tilfelle skal regulativet og godkjennings numrene samt de ekstra symboler for alle de regulativer, som godkjennelsen er utstedt etter i det land, hvor godkjennelsen er utstedt i henhold til dette regulativ, plasseres i loddrette kolonner til høyre for det symbol, som er beskrevet i avsnitt 4.4.1.
4.6. Godkjennelsesmerket skal være lettleselig og må ikke kunne fjernes.
4.7. Godkjennelsesmerket skal plasseres tett ved eller på den identifikasjonsplate, fabrikanten har plassert på kjøretøyet.
4.8. I dette regulativs bilag 2 gis eksempler på utforming av godkjennelsesmerker.
5.1. Alminnelige krav
5.1.1. Montering av sidevendte seter i kjøretøyer i klasse M1, N1, M2 (gruppe III eller B) og M3 (gruppe III eller B) er ikke tillatt.
5.1.2. Dette gjelder ikke for kjøretøyer, som er bestemt for å anvendes av forsvaret, sivilforsvaret, brannvesenet og ordensmakten.
5.1.3. Det finner videre ikke anvendelse på kjøretøyer i klasse M3 (gruppe III eller B) med en teknisk tillatt totalvekt på over 10 tonn, hvor sidevendte seter er plassert i kjøretøyets bakerste del og danner en hel avdeling med opp til 10 seter. Sådanne sidevendte seter skal minst utstyres med en nakkestøtte og en toppunktssele med retractor, som er typegodkjent i overensstemmelse med regulativ nr. 16. Sikkerhetsselenes forankringer skal oppfylle kravene i Rådets direktiv 14.
5.2 Generelle krav, som finner anvendelse på alle seter i kjøretøyer av klasse M1 (1)
( 1 ) Kjøretøyer av klasse M2, som er godkjent i henhold til dette regulativ som alternativ til regulativ nr. 80 (i overensstemmelse med punkt 1.2 i sistnevnte regulativ), skal også oppfylle forskriftene i dette punkt.
5.2.1. Alle innstillings-/ og forskyvningssystemer skal ha automatisk virkende sperreanordning. Til armlene og annet komfort utstyr kreves ikke sperreanordning, med mindre slikt utstyr medfører økt skaderisiko for personene i kjøretøyet i tilfelle av en kollisjon.
5.2.2. Betjeningsgrep til utløsning av den i punkt 2.7 nevnte anordning skal være plassert på setets ytterside nær døren. Det skal være lett tilgjengelig, også for personen på setet umiddelbart bak det pågjeldende sete.
5.2.3. Omhandler absorbsjonsprøver og er aktuelt for produsenter og testlaboratorier og punktene er derfor utelatt. Se ECE- regulativ 17 for disse punktene
5.2.4. Overflaten av setenes bakside må ikke fremkalle farlig ujevnhet eller skarpe kanter, som kan medføre økt skaderisiko for personene i kjøretøyet. Dette krav anses for oppfylt, når minste krumningsradius av overflaten av baksiden av seter, som er testet som foreskrevet i punkt 6.1, er følgende:
2,5 mm i område 1
5,0 mm i område 2
3,2 mm i område 3.
Disse områder er definert i tillegg 1, punkt 6.8.1.
5.2.4.1. Dette krav vedrører ikke:
5.2.4.1.1. de deler av de forskjellige områder, hvor fremspring rager mindre enn 3,2 mm frem for den omgivende overflate og har stumpe kanter, forutsatt at fremspringets høyde ikke er over det halve av dets bredde
5.2.4.1.2. bakerste seter, seter plassert med rygglenet mot hverandre eller seter, som oppfyller bestemmelsene i regulativ nr. 21 »Ensartede forskrifter for godkjennelse av kjøretøyer hva angår indre innretning« (E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505/Rev.1/Add.20/Rev.2, som senest endret)
5.2.4.1.3. bakerste del av seter, som er plassert under et vannrett plan gjennom det laveste R-punkt i hver seterekke. (Er seterekkenes høyde forskjellige, begynnende bakfra, skal planet forskyves opp- eller nedetter, slik at det fremkommer en loddrett knekk gjennom R-punktet av den umiddelbart foranstående seterekke)
5.2.4.1.4. deler som »fleksibelt trådvev«.
5.2.4.2. I det i punkt 6.8.1.2 definerte område 2 kan overflatene ha en krumningsradius under 5 mm, dog ikke under 2,5 mm, forutsatt at de består den i regulativets bilag 6 beskrevne energiopptagelsesprøve. I tillegg skal disse overflater være polstret, slik at direkte kontakt mellom setets rammekonstruksjon og hodet unngås.
5.2.4.3. Såfremt ovenfor nevnte områder inneholder deler bekledd med materiale, som har en shore A- hardhet bløtere enn 50, gjelder ovenstående krav — bortsett fra kravene i forbindelse med energiopptagelsesprøven etter forskriftene i bilag 6 — kun de stive deler.
5.2.5. Under og etter de i punkt 6.2 og 6.3 beskrevne tester må det ikke forekomme svikt av setets ramme eller dets systemer til forankring, justering og forskyvning eller disses sperreanordninger. Blivende deformasjon, herunder brudd, kan godkjennes, forutsatt dette ikke medfører økt skaderisiko i tilfelle av en kollisjon, og de foreskrevne belastninger er opprettholdt.
5.2.6. Det må ikke forekomme utløsning av sperreanordningene under tester beskrevet i punkt 6.3 og i punkt 2.1 i bilag 9.
5.2.7. Etter testene skal forskyvningsanordninger, som tillater eller letter adgang for passasjerene, være funksjonsdyktige; de skal kunne utløses minst en gang og skal tillate forskyvning av setet eller en del frem, slik som de er beregnet til.
Det kreves ikke, at noen annen forskyvningsanordning, innstillingsanordning eller dennes sperreanordning fungerer.
For seter med nakkestøtter anses styrken av rygglenet og dettes sperreanordning for å oppfylle kravene i punkt 6.2 såfremt det etter testing i overensstemmelse med punkt 6.4.3.6 ikke forekommer brudd på seter eller seterygg; i motsatt fall skal det være godtgjort, at setet oppfyller prøvekravene i punkt 6.2.
For seter (benker) med flere sitteplasser enn nakkestøtter skal den i punkt 6.2 beskrevne tester utføres.
5.3. Alminnelige forskrifter for alle seter i kjøretøyer av klasse N1, N2 og N3 og for seter i kjøretøyer av klasse M2 og M3, som ikke er omfattet av regulativ nr. 80
Med unntagelse av bestemmelsene i punkt 5.1 gjelder kravene også for sidevendte seter i alle kjøretøyklasser.
5.3.1. Seter og benkeseter skal være forsvarlig fastgjort til kjøretøyet.
5.3.2. Forskyvelige seter og benkeseter skal kunne sperres automatisk i alle stillinger, de kan anbringes i.
5.3.3. Justerbare seterygg skal kunne sperres i alle stillinger, de kan anbringes i.
5.3.4. Alle seter, som kan vippes eller har sammenleggbar seterygg, skal automatisk sperres i normalstillingen. Dette krav gjelder ikke for seter som er montert i område beregnet for rullestoler i kjøretøy i klassene M2 eller M3, gruppe I, II eller A.
5.4.1. På kjøretøyer av klasse M1 skal de ytterste forseteplasser være forsynt med nakkestøtte. Seter, som er montert med nakkestøtter og beregnet til plassering ved andre sitteplasser eller i andre kjøretøyklasser, kan også godkjennes etter bestemmelsene i dette bilag.
5.4.2. I alle kjøretøyer av klasse M2 med en største tillatte totalvekt opp til 3 500 kg og kjøretøyer av klasse N1 skal det på hvert av forsetene ved sidene være montert en nakkestøtte; nakkestøtter montert i sådanne kjøretøyer skal oppfylle kravene i regulativ nr. 25 som endret ved endringsserie 03.
5.5. Særlige krav til seter, hvor nakkestøtter er montert eller kan monteres
5.5.1. Nakkestøttens tilstedeværelse må ikke utsette personene i kjøretøyet for økt fare. Navnlig må nakkestøtten ikke i noen bruksstilling fremkalle farlig ujevnhet eller skarpe kanter, som kan øke skaderisiko eller -omfang for personene i kjøretøyet.
5.5.2. De deler av nakkestøttenes for- og bakside, der ligger i det i punkt 6.8.1.1.3 definerte område, skal bestå energiopptagelsesprøven.
5.5.2.1. Dette krav anses for oppfylt, såfremt hodeattrappens retardasjon under de etter metoden i bilag 6 utførte tester ikke overstiger 80 g uavbrutt lengere end 3 ms. I Tillegg må skarpe kanter ikke oppstå under testingen eller være tilstede etter denne.
5.5.3. De deler av nakkestøttens for- og bakside, som er beliggende i det i punkt 6.8.1.2.2 definerte område 2, skal være polstret slik, at direkte kontakt mellom hodet og konstruksjonens deler unngås, og skal oppfylle kravene i punkt 5.2.4 for den del av setets bakside, som er beliggende i område 2.
5.5.4. Kravene i punkt 5.5.2 og 5.5.3 gjelder ikke baksiden av nakkestøtter beregnet for seter som ikke har seter plassert bak disse..
.5.5. Nakkestøtten skal være fastgjort til setets eller kjøretøyets konstruksjon på slik måte, at det ikke stikker stive og farlige deler frem fra nakkestøttens polstring eller fra dens fastgjøring til rygglenet som følge av det trykk, som hodet utøver under testingen.
5.5.6. For seter med nakkestøtte kan bestemmelsene i punkt 5.1.3 med den tekniske tjenestes godkjennelse anses for oppfylt, såfremt setet, montert med nakkestøtte, oppfyller kravene i punkt 5.5.2 ovenfor.
5.6. Nakkestøtters høyde
5.6.1. Nakkestøtters høyde måles som beskrevet i tillegg 1, punkt 6.5 herunder.
5.6.2. For nakkestøtter, som ikke kan innstilles i høyden, må høyden ikke være under 800 mm for forseter og ikke under 750 mm for andre seter.
5.6.3. For nakkestøtter som kan innstilles i høyden, gjelder:
5.6.3.1. høyden må ikke være under 800 mm for forseter og ikke under 750 mm for andre seter; denne verdi skal oppnås i en stilling mellom den høyeste og laveste posisjon, hvor nakkestøtten kan stilles
5.5.3.3. for andre seter enn forseter kan det godkjennes, at nakkestøtter kan innstilles til en høyde på under 750 mm, forutsatt at det for brukeren tydeligt fremgår, at denne høyde ikke er en bruksstilling
under 750 mm når setet ikke benyttes, forutsatt at de automatisk returnerer i bruksstilling, når setet tas i bruk.
5.6.4. De dimensjoner, som er nevnt i punkt 5.6.2 og 5.6.3.1 ovenfor, skal være minst 800 mm ved forseter og 750 mm ved andre seter, slik at det er tilstrekkelig avstand mellom nakkestøtte og loft, ruter eller andre deler av kjøretøyets oppbygning, uten at denne avstand dog må overstige 25 mm. For seter med systemer til automatisk forskyvning og/eller innstilling gjelder dette i alle setets stillinger. I tillegg må ingen bruksstilling medføre mindre høyde enn 700 mm, uansettt bestemmelsene i punkt 5.6.3.2.
5.6.5. Uansett de i punkt 5.6.2 og 5.6.3.1 anførte høydekrav skal høyden av nakkestøtter til bruk på de bakerste midtseter eller -plasser være minst 700 mm.
5.7. For seter, hvor det kan monteres nakkestøtter, skal bestemmelsene i punkt 5.1.3 og 5.4.2 være oppfylt.
5.7.1. For nakkestøtter med høydeinnstilling må høyden av den anordning, mot hvilken hodet hviler, ikke være under 100 mm, målt som beskrevet i punkt 6.5.
5.8. For nakkestøtter uten høydeinnstilling må mellomrommet mellom rygglen og nakkestøtte ikke være større enn 60 mm. Nakkestøtter med høydeinnstilling må i laveste stilling ikke være over 25 mm fra rygglenets overside. For seter eller benkeseter, som kan innstilles i høyde og har separate nakkestøtter, skal overensstemmelsen med dette krav kontrolleres i alle setets eller benkesetets stillinger.
5.9. På nakkestøtter, som er innebygget i rygglenet, skal det betragtede område være følgende:
Over et plan vinkelrett på referanselinjen 540 mm fra R-punktet
mellom to loddrettte langsgående planer i en avstand av 85 mm fra referanselinjen på hver side av denne. I dette område tillates en eller flere åpninger, som uansett deres form gir en avstand »a« større enn 60 mm, målt som beskrevet i punkt 6.7., forutsatt at kravene i punkt 5.11 stadig er oppfylt etter utførelse av den supplerende testing omhandlet i punkt 6.4.3.3.2.
5.10. For høydejusterbare nakkestøtter tillates i den anordning, som fungerer som nakkestøtte, en eller flere åpninger, som uansett deres form gir en avstand »a« større end 60 mm, målt som beskrevet i punkt 6.7., forutsatt at kravene i punkt 5.12 stadig er oppfylt etter utførelse av den supplerende testing omhandlet i punkt 6.4.3.3.2.
5.11. Nakkestøttens bredde skal gi tilstrekkelig støtte for hodet hos en person i normal sittestilling. Målt på den i punkt 6.6 beskrevne måte skal nakkestøtten dekke et område, som strekker seg minst 85 mm på hver side av det loddrettte midterplan av det sete, hvor nakkestøtten agtes montert.
5.12. Nakkestøtten og dennes fastgjøring skal være slik, at den av nakkestøtten tilladte forskyvning X bakud av hodet er mindre end 102 mm, målt med den statiske metode beskrevet i punkt 6.4.3..6.3.2. der må ikke være noen »bruksstilling«, som medfører en høyde på under 750 mm
5.13. Nakkestøtten og dennes fastgjøring skal uten svikt kunne bære den i punkt 6.4.3.6 foreskrevne belastning. For nakkestøtter indbygget i rygglenet gjelder kravene i dette punkt den del av rygglenets konstruksjon, der er over et plan vinkelrett på referanselinjen 540 mm fra R-punktet.
5.14. På justerbare nakkestøtter må den foreskrevne maksimale brukshøyde ikke kunne overskrides, medmindre brukeren bevisst bestreber seg på som et selvstendig inngrep ut over justeringen.
5.15. Styrken av rygglenet og dettes sperreanordning anses for å oppfylle kravene i punkt 6.2, såfremt det etter testing i overensstemmelse med punkt 6.4.3.6 ikke forekommer brudd på seter eller rygglen; i motsatt fall skal det være godtgjort, at setet oppfyller testkravene i punkt 6.2 herunder.
5.16. Særlige krav vedrørende beskyttelse av personer i kjøretøyet mot bagasjeforskyvning
5.16.1. Rygglen
Rygglen og/eller nakkestøtter plassert slik, at de utgjør den forreste barriere i bagasjerommet, når alle seter er montert og i normal bruksstilling som angitt av fabrikanten, skal være tilstrekkeligt motstandsdyktige til å beskytte personer i kjøretøyet fra bagasje, som forskyves ved frontkollisjoner. Dette krav anses for oppfylt, såfremt rygglenene under og etter den i bilag 9 beskrevne testing forblir i rette posisjon, og sperreanordningen fastholder sin plassering. Imidlertid tillates deformasjon av rygglenene og deres fastgørelser under testingen, forutsatt at den fremvendte side på de deler av de prøvede rygglen og/eller nakkestøtter, som har en shore A- hardhet på over 50, ikke beveger seg frem i et loddrett tverrplan, som går igjennom:
idet det ses bort fra prøveblokkens tilbakeslagsfaser.
For integrerte nakkestøtter defineres grensen mellom nakkestøtten og rygglenet av planet vinkelrett på referanselinjen 540 mm fra R-punktet.
Alle målinger skal foretas i midterplanet i lengderetningen for det pågjeldende sete eller den pågjeldende sitteplass. Det foretas målinger av alle sitteplasser, som utgjør bagasjerommets forreste barriere.
Under den i bilag 9 beskrevne testing, skal prøveblokkene forbli bak de pågjeldende rygglen