Original: ECE 04
ECE-regulativ nr.4, forskrifter for godkjennelse av anordninger til belysning av bakre kjennemerke på biler og deres tilhengere.
ECE-regulativ nr.4 omhandler lyktens konstruksjon m.m., for plassering på kjøretøyet, se ECE 48
Bilforskriftens kravområde:
24: Lykter for kjennemerke: ECE-regulativ 04 vært alternativ fra 18.01.1998.
24A: Kjennemerkelys: Forordning EF 661/2009 sist endret ved forordning EU 523/2012, med ikrafttredelse i Norge 11.12.2012, henviser til ECE 04 som gjeldende krav til kjennemerkelys og gjelder for alle kjøretøygrupper M,N og O. Dette regulativ har vært alternativ fra 18.01.1998.
Lykter for kjennemerke er merket med bokstaven L.
Regulativet setter ikke krav til antall lykter, men til lysets spredning, derav vil antallet bestemmes ut fra det arealet som skal belyses (avhengig av kjennemerkets størrelse.
UTDRAG FRA: ECE-regulativ nr.4, forskrifter for godkjennelse av anordninger til belysning av bakre kjennemerke på biler og deres tilhengere.
De deler av regulativet som omhandler fabrikanter, tekniske tjenester (godkjenningsvirksomheter) og myndigheter er i hovedsak utelatt. For disse opplysninger, se regulativet.
Utdraget er hentet fra tekst frem til: Supplement 14 til den opprinnelige utgaven av regulativet — ikrafttredelsesdato: 15. oktober 2008
Revisjon 2 — endring 3
INNHOLDSFORTEGNELSE
REGULATIV
0. Anvendelsesområde
1. Definisjone
2. Søknad om godkjennelse
3. Merking
4. Godkjennelse
5. Alminnelige forskrifter
6. Lysets farge
7. Lysinnfall
8. Måleprossedyre
9. Fotometriske egenskaper
10. Produksjonens overensstemmelse
11. Sanksjoner i tilfelle av produksjonens manglende overensstemmelse
12. Endelig opphør av produksjonen
13. Overgangsbestemmelser
14. Navne og adresser på de tekniske tjenester, som forestår godkjenningssprøvingene, og på de administrative myndigheter
BILAG
Bilag 1 — Utforming av godkjennelsesmerke
Bilag 2 — Meddelelse
Bilag 3 — Målepunkter til prøvningsformål
Bilag 4 — Minste synlige felt på den overflate, der skal belyses
Bilag 5 — Fotometrisk måling av lykter med flere lyskilder
Bilag 6 — Minstekrav for metoder til kontroll av produksjonens overensstemmelse
Bilag 7 — Minstekrav til prøvetagning ved en inspektør
0. ANVENDELSESOMRÅDE
Dette regulativ finner anvendelse på lykter for kjennemerker bak på kjøretøyer i klasse M, N, O og T
1. DEFINISJONER
I dette regulativ forstås ved:
1.1. » Lykter for kjennemerker «: en anordning til belysning av kjennemerke bak, i det følgende benevnt »belysningsanordning«, som får bak til å reflektere. Med henblikk på godkjennelse av denne anordning bestemmes belysningen av det område hvor kjennemerke monteres.
1.2. Definisjonene i regulativ nr. 48 og de endringsserier dertil, som er i kraft på tidspunktet for typegodkjennelsesansøkningen, finner anvendelse i dette regulativ.
1.3. »Forskjellige typer lykter for kjennemerke «: lykter, som avviker på vesentlige punkter som:
lyskildemodul osv.).
1.4. Henvisninger i dette regulativ til standardglødelamper (étalon) og til regulativ nr. 37 leses som henvisninger til regulativ nr. 37 og de endringsserier dertil, som er i kraft på tidspunktet for typegodkjennelsessøknaden.
2. SØKNAD OM GODKJENNELSE
Søknad om godkjennelse skal inngis av innehaveren av fabriks- eller varemerket eller av dennes behørig bemyndigede representant. I søknaden skal det angis, om anordningen er beregnet til å opplyse en bred nummerplate (520 × 120 mm), en høy nummerplate (340 × 240 mm), en nummerplate til landbruks- og skogbrukstraktorer (120 × 165 mm) eller en kombinasjon av disse. Søkeren kan også velge å angi, at anordningen må monteres i mere enn en posisjon eller et posisjonsområde i forhold til det område, nummerplaten skal plasseres i; disse forskjellige posisjoner skal angis av søkeren på meddelelsesblanketten. Denne skal for hver type være ledsaget av nedenstående:
a) tegninger (i tre eksemplarer), der er tilstrækkeligt detaljerede til, at typen kan identificeres, og som viser den geometriske position for montering af belysningsanordningen i forhold til det område, nummerpladen skal placeres i, og omridset af det tilstrækkeligt belyste område. Tegningerne skal angive det sted, hvor godkendelsesnummeret skal anbringes i forhold til godkendelsesmærkets cirkel
b) en kort teknisk beskrivelse, hvor det, bortsett fra lykter med ikke utskiftelig lyskilde, angis:
i) den foreskrevne kategori/de foreskrevne kategorier av glødelamper; denne glødelampekategori skal være en av de, som er angitt i regulativ nr. 37 og endringsseriene dertil, som er i kraft på tidspunktet for typegodkjennelsesansøkningen, og/eller
ii) lyskildemodulens identifikasjonskode (2)
c) to prøveeksemplarer forsynet med de(n) anbefalede lygte(r).
(2) En lyskilde er defineret (på engelsk) i ISO 7227:1987 »Road vehicles—Lighting and light-signalling devices—Vocabulary «som »an emitter of visible and radiant energy«.
3. MERKNING
For belysningsanordninger, som søkes godkjent, gelder:
3.1. Anordningen skal være forsynt med handels- eller varemerke for den fabrikant, som har fremstillet belysningsanordningen.
3.2. Det skal være et areal, som er tilstrekkelig stort til godkjennelsesmerke. … Dette areal skal være angitt på de i punkt 2, litra a), ovenfor omhandlede tegninger.
3.3. Lygter med ikke utskiftelige lyskilder eller lyskildemodul(er) skal være merket med spenningsområdets nominelle spenning og det nominelle wattforbruk.
3.4. Med unntak av lykter med ikke utskiftbare lyskilder skal anordningen forsynes med lett leselig og ikke slettbar merking, der angiver
3.5. Ved lygter med lyskildemodul(er) skal lyskildemodulen/modulene forsynes med:
3.5.1. søkerens handels- eller varemerke; dette skal være lett leselig og ikke slettbart
3.5.2. modulens særlige identifikasjonskode; denne skal være lett leselig og ikke slettbar. Den særlige identifikasjonskode skal omfatte bokstavene »MD« for »MODUL«, etterfulgt av godkjenningsmerke, utenfor den i punkt 4.4.1 nedenfor beskrevne sirkel og, hvis der er tale om flere ikke identiske lyskildemoduler, etterfulgt av ytterligere symboler eller tegn; denne særlige identifikasjonskode skal være angitt i de i punkt 2, litra a), ovenfor omhandlede tegninger.
Godkendelsesmærket behøver ikke være det samme som på den lygte, hvor modulet anvendes, men begge mærker skal være fra samme ansøger.
3.5.3. merking med nominell spenning og wattforbruk.
4. GODKJENNELSE
4.1. Såfremt de to prøveeksemplarer av en type belysningsanordning, som er forelagt til godkjennelse i henhold til punkt 2 ovenfor, oppfyller bestemmelsene i dette regulativ, meddeles godkjennelse.
4.2. Hver godkendt type tildeles et godkendelsesnummer. De første to sifre (for tiden 00 for regulativet i dets opprinnelige form) angiver den endringsserie, som inkorporerer de seneste større tekniske endringer til regulativet på tidspunktet for godkjennelsen. Samme avtalepart må ikke tildele samme nummer til en anden type anordning, som er omfattet av dette regulativ, med mindre det er tale om utvidelse av godkjennelsen til at omfatte en anordning, som avviker alene, hva angår fargen på det usendte lys.
4.3. Meddelelse om godkjennelse eller utvidelse eller nektelse av godkjennelse av en type belysningsanordning i henhold til dette regulativ tilsendes de parter i 1958-avtalen, som anvender dette regulativ, ved hjelp av en meddelelse, svarende til modellen i bilag 2 til dette regulativ.
4.4. Enhver belysningsanordning, som er i overensstemmelse med en type, som er godkjent i henhold til dette regulativ, skal foruten de i punkt 3, litra a) og c) ovenfor omhandlede merker være påført et internasjonalt godkjennelsesmerke, som er i overensstemmelse med bilag 1, og som består av:
4.4.1. en sirkel, som omslutter bokstaven »E«, etterfulgt av kjenningsnummeret på den stat, som har meddelt godkjennelse (1oversikt over landskoder: 1 er Tyskland))
4.4.2. et godkjennelsesnummer i nærheten av sirklene
4.4.3. følgende tillegg symbol: bokstaven »L«
4.4.4. de to første sifre i godkjennelsesnummer, som angir den seneste endringsserie til dette regulativ, kan plasseres i nærheten av tilleggs symbolet L.
4.5. De i punkt 4.4.1, 4.4.2 og 4.4.3 omhandlede merker og symboler skal være ikke slettbare og lett leselige, også når belysningsanordningen er montert på kjøretøyet.
4.6. Når det inngår to eller flere sammenbyggede, kombinerende eller i hverandre innbyggede lykter i samme anordning, meddeles kun godkjennelse, hvis hver enkelt av disse lykter oppfyller kravene dette regulativ eller et annet regulativ. Lykter, som ikke oppfyller nogen av disse regulativer, må ikke inngå i en sådan anordning av sammenbyggede, kombinerende eller i hverandre innbyggede lykter.
4.6.1. Når sammenbyggede, kombinerte eller i hverandre innbyggede lykter er funnet i overensstemmelse med kravene i flere forskjellige regulativer, kan det påføres et enkelt internasjonalt godkjennelsesmerke, bestående av en sirkel, som omslutter bokstaven »E« etterfulgt av kjenningsnummeret på den stat, som har gitt godkjennelsen, et godkjennelsesnummer og om nødvendig den påkrevede pil. Dette godkjennelsesmerke kan være plassert et vilkårlig sted på de sammenbyggede, kombinerende eller i hverandre innbyggede lykter, forutsatt at:
4.6.1.1. det er synlig, etter at lyktene er montert
4.6.1.2. ingen lysoverførende del av de sammenbyggede, kombinerende eller i hverandre innbygde lykter kan fjernes, uten at godkjenningsmerket samtidig fjernes.
4.6.2. Identifikasjonssymbolet for hver lykte svarende til hvert regulativ, i henhold til hvilket det er meddelt godkjennelse, skal, sammen med den tilsvarende endringsserie, som inneholder de seneste større tekniske endringer av regulativet på tidspunktet for utstedelsen av godkjennelsen, være påført:
4.6.2.1. enten på den pågjeldende lysemitterende flate
4.6.2.2. eller i en gruppe, på en slik måte, at hver av de sammenbyggede, kombinerende eller i hverandre innbyggede lykter tydelig kan identifiseres (tre mulige eksempler hvorpå er gitt i bilag 1).
4.6.3. …
4.6.4. Hver godkjent type tildeles et godkjennelsesnummer. Samme avtalepart må ikke tildele samme nummer til en annen type sammenbygde, kombinerende eller i hverandre innbyggede lykter, som er omfattet av dette regulativ.
4.6.5. Godkjennelsesmerket skal være lettleselig og ikke slettbart. Det kan være anbragt på en innvendig eller utvendig del (gjennomsiktig eller ikke) av anordningen, som ikke må kunne fjernes fra den gjennomsiktige del av anordningen, som utsender lyset. Under alle omstendigheter skal merkingen være synlig, når anordningen er montert på kjøretøyet, eller når en bevegelig del som f.eks. panser, bakluke eller en dør åpnes.
4.7. Bilag 1 inneholder eksempler på sammensetning av godkjennelsesmerke for enkelte lykter (figur 1) og for sammenbyggede, kombinerende eller i hverandre innbyggede lykter (figur 2) med alle ovennevnte + tillegssymboler.
5. ALMINNELIGE FORSKRIFTER
Hver anordning skal oppfylle bestemmelsene i punkt 9 (1).
5.1. Anordningene for belysning av kjennemerke bak skal være slik konstruerte, at hele kjennemerkets overflate er synlig ved de i bilag 4 angivende vinkler.
(1) Disse forskrifter skal sikre god synlighet, hvis nummerplatens helning ikke overstiger 30° i begge retninger i forhold til det loddrette plan
5.2 til 5.4. Hovedsakelig for laboratoriebruk, se regulativet
5.5. Ved lyskildemoduler kontrolleres følgende:
5.5.1. Lyskildemodulen skal være konstruert slik, at:
5.5.2. Det må ikke kunne manipuleres med lyskildemodulen/modulene.
5.6. For så vidt angår utskiftbare glødelamper:
5.6.1. Det kan anvendes en hvilken som helst kategori av glødelamper, som er godkjent i henhold til regulativ nr. 37, forutsatt at det ikke er angitt noen anvendelsesbegrensninger i nevnte regulativ og de endringer dertil, som er i kraft på tidspunktet for ansøkning om typegodkjennelse.
5.6.2. Anordningen skal være konstruert således, at glødelampen kun kan plasseres i den korrekte posisjon.
5.6.3. Glødelampens fatning skal oppfylle forskriftene i IEC publikasjon 60061. Databladet vedrørende fatningen for den anvendte kategori glødelampe finner anvendelse.
6. LYSETS FARGE
Fargen av det lys, som lykten i belysningsanordningen utsender, skal være så tilstrekkelig farveløs, at det ikke oppstår noen synlig endring av nummerplatens farge.
7. LYSINNFALL
Fabrikanten av belysningsanordningen skal angi et eller flere anbringelsesfelter, hvor anordningen skal monteres i forhold til nummerplateområdet. Når lykten plasseres i de(n) posisjon(er), som fabrikanten har angitt, må lysets innfallsvinkel på nummerplatens overflate intet sted på den overflate, som skal belyses, være større end 82°, idet denne vinkel måles fra det ytterpunkt av anordningens belysningsområde, som er lengst vekk fra nummerplatens overflate. Hvis der er mere enn en belysningsanordning, gjelder ovenstående krav kun for den del av nummerplaten, som skal belyses av den pågjeldende anordning.
Hvis en av ytterkantene av anordningens belysningsoverflate er parallell med nummerplatens overflate, er det punkt på belysningsanordningen, som er lengst vekk fra nummerplatens overflate, senterpunktet for den kant av belysningsoverflaten, som er parallell med nummerplaten og lengst vekk fra dens overflate.
Anordningen skal være konstruert slik, at det ikke utsendes lys direkte bak, unntagen rødt lys, hvis anordningen er kombinerte eller sammenbygget med en baklykt.
13.OVERGANGSBESTEMMELSER
13.1. Anordninger til belysning av kjennemerke bak, som ikke er utstyrt med glødelamper
13.1.1. Fra ikrafttredelsesdatoen for supplement 8 må ingen avtalepart, som anvender dette regulativ, nekte å meddele godkjennelse i henhold til dette regulativ som endret ved supplement 8.
13.1.2. Regnet fra 36 måneder efter den i supplement 8 ovenfor omhandlede ikrafttredelsesdato må de avtaleparter, som anvender dette regulativ, kun meddele godkjennelse, hvis den type anordning, som er beskrevet ovenfor i punkt 13.1, oppfyller forskriftene i dette regulativ som endret ved supplement 8.
13.1.3. Avtaleparter, som anvender dette regulativ, må ikke nekte å meddele utvidelse av godkjennelser til den forutgående endringsserie til dette regulativ.
13.1.4. Avtaleparter, som anvender dette regulativ, skal fortsatt meddele godkjennelse for de typer anordninger, som beskrevet i punkt 13.1 ovenfor, som oppfyller forskriftene i dette regulativ, som endret ved de forutgående endringsserier, i en periode på 36 måneder etter ikrafttredelsen av supplement 8.
13.2. Montering på kjøretøy av belysningsanordninger for kjennemerke bak som beskrevet i punkt 13.1 ovenfor.
13.2.1. Fra ikrafttredelsesdatoen for supplement 8 må ingen avtaleparter, som anvender dette regulativ, forby montering på et kjøretøy av de ovenfor i punkt 13.1 beskrevne anordninger, som er godkjent i henhold til dette regulativ som endret ved supplement 8.
13.2.2. Avtaleparter, som anvender dette regulativ, skal fortsatt tillate montering på et kjøretøy av de anordninger, som beskrevet i punkt 13.1 ovenfor, som er godkjent i henhold til dette regulativ som endret ved de forutgående endringsserier i en periode på 48 måneder etter ikrafttredelsen av supplement 8.
13.2.3. Efter utløpet av en periode på 48 måneder efter ikrafttredelsesdatoen for supplement 8 kan de avtaleparter, som anvender dette regulativ, forby montering av de ovenfor i punkt 13.1 beskrevne anordninger, som ikke oppfyller forskriftene i dette regulativ som endret ved supplement 8, på et nyt kjøretøy, for hvilket det ble meddelt typegodkjennelse eller individuell godkjennelse mere enn 24 måneder efter ikrafttredelsen av supplement 8 til dette regulativ.
13.2.4. Etter utløpet av en periode på 60 måneder efter ikrafttredelsesdatoen for supplement 8 kan de avtaleparter, som anvender dette regulativ, forby montering av de ovenfor i punkt 13.1 beskrevne anordninger, som ikke oppfyller forskriftene i dette regulativ, som endret ved supplement 8, på et nyt kjøretøy, som blev innregistrerte første gang mere end 60 måneder efter ikrafttredelsen av supplement 8 til dette regulativ.
14. NAVNE OG ADRESSER PÅ DE TEKNISKE TJENESTER, SOM FORESTÅR GODKENDELSESPRØVNINGERNE, OG PÅ DE ADMINISTRATIVE MYNDIGHEDER(Gjelder hovedsakelig godkjenningspartene, ikke tatt med, se regulativet)
Bilag 1
UTFORMNING AV GODKJENNELSESMERKET
Figur 1
Merking til enkelte lykter
MODELL Aa = min. 5 mm
En anordning forsynt med ovenstående godkjennelsesmerke er en anordning til belysning av et kjøretøys kjennemerke bak (L), som er godkjent i Nederlandene (E 4) i henhold til regulativ nr. 4 med godkjennelsesnummer 2439. Godkjenningsnummeret viser at godkjenningen er gitt etter forskriftene i regulativ nr. 4 i dets opprinnelige form eller eventuelt som endret ved respektive tillegg til regulativet i dets opprinnelige form.
Figur 2
Forenklet merking av sammenbygde, kombinerte eller i hverandre innbyggede lykter
(De loddrette og vannrette linjer angir belysningsanordningens form skjematisk. De hører ikke med til godkjennelsesmerket)
MODELL B
Bemerk: De tre eksempler på godkjennelsesmerker (modell B, C og D) viser tre mulige varianter av merkingen på en belysningsanordning når det inngår to eller flere sammenbygde, kombinerte eller i hverandre innbyggede lykter i samme anordning. Det viste godkjenningsmerke angir at anordningen er godkjent i Nederland
(E 4) under godkjennelsesnummer 3333 og omfatter:
Figur 3
Lyskildemoduler
MODELL E
Lyskildemodul, forsynt med den ovenfor viste identifikasjonskode, er blitt godkjent sammen med en lykt, som er godkjent i Italia (E 3) med godkjennelsesnummer 17325.
BILAG 2 til og med 7
(Gjelder søknadsprosess, laboratorietester o.l., lite relevant for andre enn fabrikant og godkjenningsmyndighet)
(Link til regulativ ECE R04)